Temat: Do Maretiny i Anuteczka...
gina na usg itd). robilam immunologie: przeciwciala antykardiolipinowe, p. ciala plemnikowe, p. ciala anty TG, i anty TPO( dwa ostatnie sa zwizane z chorobami tarczycy, min. hashimoto), maz zrobil badanie nasienia, ... acesanu (aspiryna, na wypadek ewentualnych mikrozakrzepow w macicy czy w lozysku). jak zajde w ciaze wtedy ruszamy ostro z badaniami: poziom hch, estradiolu, progesteronu i nie pamietam co jeszcze. jak masz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,15855787,15855787,Do_Maretiny_i_Anuteczka_.html



Temat: co to badanie TSH?
A przeciwciała anty TG i TPO to przeciciała "antytarczycowe", które występują w chorobach autoimmunologicznych np.: Hashimoto, kiedy organizm zaczyna traktować tarczycę jak narząd obcy i atakuje ją wytwarzając przeciwko niemu przeciwciała....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,27433640,27433640,co_to_badanie_TSH_.html


Temat: tsh 4,25. ft3 i ft4 w normie
TSH za wysokie do kompletu badań dorób sobie przeciwciała Tarczycowe TG i TPO przydałaby się morfologia ogólna OB poziom żelaza Jesli masz objawy typowe dla niedoczynności kwalifikujesz się do leczenia i ... podniesione przeciwciała trzeba zrobic im usg i TGi TPO tez ,pzdr
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,61576804,61576804,tsh_4_25_ft3_i_ft4_w_normie.html


Temat: Hashimoto- chciałam się przywitać i podziękować
> lekarza i ciekawa jestem co powie. Póki co gastrolog, u którego ostatnio > byłam powiedział, że powinnam często sprawdzać poziom cholesterolu i > kontrolować ciśnienie. Wysokipoziom cholesterolu to jeden z objawów niedoczynności tarczycy. Przy wyregulowaniu TSH do poziomu w okolicach jedynki napewno trochę spadnie. > A tak a propos: czy ktoś z Was miał problemy gastryczne, które pojawiły się >...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,36442006,36442006,Hashimoto_chcialam_sie_przywitac_i_podziekowac.html


Temat: Proszę o interpretacje wyników - Wrocław lekarz !!
Witaj >Po poczytaniu informacji na Forum - zpisałam sie na jutro na USG >tarczycy i zrobiłam poziom żelaza >FE (żelazo) 4 umol/L(norma 8,90 - 30,30) to chyba jeszcze za mało czytałaś forum żelazo nie jest obiektywnym badaniem i dlatego badamy ferrytynę. warto też oznaczyć od razu też i poziom wit. b12. >dziecko - prosze o rade - co tu dalej robic z wynikiem ???? zrobić usg tarczycy i udać się do endokrynologa, możesz też zbadać do kompletu przeciwciała anty- Tg. wysokieprzeciwciała wskazują na proces autoimmunologiczny, czyli Twoje przeciwciała niszczą Twoją tarczycę. przy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,101943082,101943082,Prosze_o_interpretacje_wynikow_Wroclaw_lekarz_.html


Temat: wyniki tym razem mojej mamy
... Dziwi mnie ten wysokipoziomprzeciwciał anty-TPO, dlaczego te są wysokie, a drugie w normie. Chyba hormony są OK, w miarę na tym samym poziomie, chociaż F4 jest wyzsze. Proszę doradzcie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105066524,105066524,wyniki_tym_razem_mojej_mamy.html


Temat: sprzeczne opinie endokrynologów
Jestem po dzisiejszej wizycie u endo. Stwierdziła,że same podwyższone anty tg nie świadczy o tym, że to Hashimoto( co stwierdził inny lekarz), stwierdziła,że to stwierdzenie podręcznikowe.Jeśli hormony są ok i brak ... Dodała,że czasmi zdarza się,że mając wysokieprzeciwciała anty tg( u mnie anty tg 560 -norma do 40) i dobry poziom hormonów- powoduje to alergia ( ja mam na trawy). I ma 2 pacjentki, które właśnie mają alergię i wysokie a-tg, a hormony i usg od 5 lat są dobre. Co wy na to? Przypomnę moje wyniki: tsh 1,23 (0,4-4) ft3 3,08 (1,8-4,2) FT4 1,08 (0,8-1,9) ANTY TG 560 (NORMA DO 40)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73594172,73594172,sprzeczne_opinie_endokrynologow.html


Temat: błagam pomóżcie
błagam pomóżcie co oznacza wysokipoziomprzeciwciałTG. Wysoki tzn. 700% normy TSH - -3% FT3 - 100% FT4 - 97% TPO - 220% TPO chyba świadczy o hashimoto ale nie wiem o co chodzi z tym TG może ktoś coś wie na ten temat albo ma linka, bo nie mogę nic znaleźć, a do lekarza dopiero za tydzien, a ja niecierpliwa...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,92510919,92510919,blagam_pomozcie.html


Temat: nadczynnosc a hashimoto???
Witaj Rostedo! Jak zawsze nieoceniona - dzięki, że czuwasz. Tak, i dzięki za sprostowanie, nie wiedziałam, że wprowadzam autorkę wątku w błąd. Rzeczywiście ja mam wszystkie przeciwciała, co mnie szczególnie martwi, ich poziom wciąż rośnie, z niewinnych dwustu zrobiło się tysiąc. Zwłaszcza Tg mam wysokie. Kurcze, czyli nie jod?? ... Nic już nie rozumiem.. Na jod kieruje mnie prof. Nauman, do którego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,66423177,66423177,nadczynnosc_a_hashimoto_.html


Temat: Tragiczne wyniki tarczycy
"Anty-Tg stwierdza sie u 35-60% pacjentów z choroba Hashimoto, 12- 30% z choroba Graves-Basedowa i u okolo 3% ludzi zdrowych. Oznaczanie przeciwcial antytyreoglobulinowych jest wskazane u chorych ze zróznicowanym rakiem tarczycy. Seryjne oznaczenia anty-Tg maja wartosc prognostyczna u tych chorych." Wynika z tego, ze same anty-Tg sa stosunkowo malo czulym wskaznikiem - wystepuja i u zdrowych (rzadko) i u chorych, w dodatku na dwie choroby. A u niektorych chorych nie wystepuja. To troche jak z OB - wysokie OB wskazuje najpewniej na jakis proces chorobowy, ale nie wiadomo, jaki, poza tym nie kazda chroba czy stan zapalny daje podwyzszenie OB. Z jednego wyniku trudno stawiac jakakolwiek diagnoze. To po pierwsze. Po drugie, u chorych na zroznicowane raki tarczycy, jak ja, bada sie poziomTg i anty-Tg, bo my juz najczesciej nie mamy tarczycy, jemy tyle hormonow, zeby ona w zadnym wypadku nie zachciala odrastac i w takiej sytuacji oznaczanie poziomuTg i anty-Tg ma sens, bo pokazuje, czy np. jest ryzyko wznowy albo przerzutow. Tg czyli tyreoglobulina produkowana jest przez komorki pecherzykowe tarczycy, zarowno zdrowe, jak i nowotworowe, wiec w sytuacji, gdy w zasadzie nie mamy tarczycy, Tg powinno byc nieobecne. Jesli jest, to znaczy, ze cos sie moze dziac. To tak w najwiekszym skrocie. Nikt nie diagnozuje raka tarczycy badając poziom anty-Tg - do tego niezbedna...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,67542515,67542515,Tragiczne_wyniki_tarczycy.html


Temat: Jestem już po wizycie u endokrynologa
choroby z autoagresji.Więc nie daja nam tej pewnosći. - jednakze potwierdziła ,że najprawdopodobnej choruje na Hashimoto. Powinnas ta lekarke zapytac - jakie inne choroby mozna rozpoznac po oznaczeniu przeciwcial TPO i TG poza chorobami tarczycy. Oglaszajac taka nowa teorie ze: "Oznaczenie przeciwcial TPO i TG (ich wysokipoziom) moze oznaczac rowniez inne choroby z autoagresji." osoba taka powinna byc nominowana conajmniej do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,57747212,57747212,Jestem_juz_po_wizycie_u_endokrynologa.html


Temat: zle wyniki TSH i prolaktyny
... tego trudno w ogóle zajść w ciążę. Najlepiej utrzymywać TSH w granicach 1 i kontrolować poziom co jakiś czas. Życzę zdrowia!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,88650881,88650881,zle_wyniki_TSH_i_prolaktyny.html


Temat: jak zredukowac przeciwciała
jak zredukowac przeciwciała Mam b.wysokipoziomprzeciwciał anty tg i tpo, czy i w jaki sposób obniża się ich poziom Obecnie leczę nadczynność. Dzięki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,19411756,19411756,jak_zredukowac_przeciwciala.html


Temat: Czy ciąża może powodować nadczynność?
Ciaza jako taka nie powoduje nadczynnosci. Ale jesli ktos mial juz wczesniej chorobe autoimmunologiczna tarczycy (Basedowa lub Hashimoto) to w ciazy moze sie ta choroba zaostrzyc. m_ia napisała: > Przeciwciała miałam robione przed ciążą i było ok. Nie miałam TRAB. To bylo przed ciaza, a teraz w ciazy warto byloby powtorzyc badania przeciwcial TPO, Tg i obowiazkowo TRAB. > A tarczycę > ... fT3 jest w normie co raczej nie wskazuje na Basedowa. Przy Basedowie raczej fT3 jest wysokie i to przynajmniej 2-3x ponad norme. > Wolne HCG - 96,1 ng/ml (norma jest do 95 w 9-10 tyg. ciąży i jest to maksymalny > poziom w trakcie całej ciąży) > > Endokrynolog twierdzi, że trzeba brać leki. Przpisał mi Thyrosan 50 x3 dziennie Leczy Cie ... tych poprzednich oraz zrobila tez wyzej wymienione przeciwciala i skonsultowala to jeszcze raz u innego endokrynologa. Oczywiscie jesli w ostatnim roku nie robilas USG tarczycy to tez warto teraz zrobic z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106220994,106220994,Czy_ciaza_moze_powodowac_nadczynnosc_.html


Temat: Decyzja lekarza co sądziecie?
Tak jak mówiła hashi masz za wysokipoziom tsh oraz za niski ft3 i ft4 do tego podwyższony poziom anty -TPO mogą wskazywać na hashimoto choć niekoniecznie. nie znam sie na hashimoto, ale podaje informacje na temat anty - TPO i anty-TG. - anty-TPO są to przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej, czyli autoprzeciwciała tarczycowe, które są markerem pozwolającym na zdiagnozowanie schorzeń autoimmunologicznych tarczycy np. choroby Hashimoto (limfocytowe zapalenie tarczycy z postępującą niedoczynnością hormonalną) zwiększony poziomprzeciwciał przeciwtarczycowych w surowicy może świadczyć o autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. - Podwyższony poziomprzeciwciał anty-TG (przeciwciała anty- tyreoglobulinowe) związany jest z uruchomieniem procesów autoimmunologicznych i produkcją autoprzeciwciał skierowanych przeciwko tyreoglobulinie. Oznaczanie poziomuprzeciwciał anty- tyreoglobulinowych przydatne jest przy diagnostyce m.in. choroby Hashimoto (niedoczynność), Graves-Basedowa (nadczynność), oceny przebiegu tych chorób, diagnostyce różnicowej thyroiditis w przypadkach anty-TPO ujemnych, jak również do wykluczenia interferencji anty-Tg przy oznaczaniu tyreoglobuliny. Tyreoglobulina - białkowa, magazynowana postać hormonów gruczołu tarczowego: tyroksyny T4 i trijodotyroniny T3. - Powszechnie sądzi się, że wysokie miana anty TPO są wykrywane prawie u wszystkich pacjentów z z chorobą Hashimoto. Niezależnie od typu rozpoznania dysfunkcji tarczycy miano autoprzeciwciał anty TPO może być zarówno wysokie, jak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,82556854,82556854,Decyzja_lekarza_co_sadziecie_.html


Temat: Subkliniczna niedoczynność t(ostrzegam, długie;))
fT4. To badanie jest potrzebne do ustalania dawki. Nie wiem czy dobrze napisalas poziomprzeciwcial anty TPO - 14.05, czy nie powinno byc 1405? Warto abys to sprawdzila. Anty - TG ... taki wplyw ze potrzebuje sie troszke wieksza dawke tyroksyny. Ze wzgledu na otylosc radze tez zrobic krzywa cukrowa i poziom insuliny i wybrac sie do dobrego diabetologa. Insulinoopornosc i cukrzyca tez ida w parze z Hashi i PCO (PCO = policystycznosc jajnikow). Przy Hashi warto tez zrobic poziom wit.B12 i ferrytyny, bo czesto wystepuje niedobor tej witaminy i zelaza. Mysle ze to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,43961580,43961580,Subkliniczna_niedoczynnosc_t_ostrzegam_dlugie_.html


Temat: Cześć, jestem nowa i mam trochę pytań
... Ci jeszcze poziomprzeciwcial anty-TPO i anty-Tg oraz fT3. Na razie nie musisz ich robic, bo Twoje wysokie TSH i opis USG powinny lekarzowi wystarczyc. Mozesz to zrobic przy nastepnej kontroli....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,37451337,37451337,Czesc_jestem_nowa_i_mam_troche_pytan.html


Temat: Badanka brrr......
jest mniej i nie sa takie agresywne to zapalenie jest lagodniejsze. Po lekko podwyzszonych a-Tg i po bardzo niskim poziomie fT4 mozna podejrzewac u Ciebie zapalenie tarczycy typu Hashimoto (dla wyjasnienia tego potrzebny jest jeszcze dokladnie opisany wynik USG) Przeciwciala p/tarczycy moga byc czasem dodatnie u calkiem zdrowych, a czasem u chorych na Hashimoto moga byc nieobecne (jest to bardzo rzadko, ale jednak sa takie przypadki)i to jak wysokie sa przeciwciala niczego nie zmienia. Ja w takiej sytuacji jesli bylabym niepewna rozpoznania, a do tego mialabym dolegliwosci (wysieki podkolanowe i bole stawow), poszlabym ... autoimmunologiczna chorobe tarczycy. Przeciwciala niezaleznie od ilosci i obojetnie z jaka choroba sa zwiazane moga tez zaatakowac kazdy inny narzad (u Ciebie moga to byc te wysieki pod kolanami). Ja nie ... jesli nasila sie dolegliwosci (wysieki,bole stawow). Mozna by sie zastanowic nad powtorka przeciwcial, ale za pare miesiecy. Pozdrawiam Rosteda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,38483520,38483520,Badanka_brrr_.html


Temat: sprzeczne opinie endokrynologów
Dodała,że czasmi zdarza się,że mając wysokieprzeciwciała anty tg( u mnie anty tg 560 -norma do 40) i dobry poziom hormonów- powoduje to alergia ( ja mam na trawy).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73594172,73594172,sprzeczne_opinie_endokrynologow.html


Temat: Wyniki hormonów syna 12 l - proszę o interpretację
diagnostykę i mieć pełny obraz. Przeciwciała na szczęście niskie, ale i tak niepokoi mnie wysokie moim zdaniem TSH (w maju przy górnej granicy normy)i FT3 wyraźnie i stale wyższe (ponad 2 razy) niż FT4, co może przecież wskazywać na niedoczynność, zwłaszcza jeśli objawy są takie jak opisałam. - Co o tym myślicie? - Kiedy (przy jakim poziomie hormonów) włączono leczenie niedoczynności u...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100977163,100977163,Wyniki_hormonow_syna_12_l_prosze_o_interpretacje.html


Temat: USG i ignorowanie problemu
i najważniejsze. Niskim poziomem fT3 bym się nie martwił. Faktem jest, że pisze tu wiele osób, dla których taki poziom oznacza ostrą niedoczynność jednak nie zapominajmy o podstawach. TSH reaguje właśnie na brak T3 w organizmie (a nie T4). Jeśli te twoje 25% normy byłoby wynikiem kiepskim to na pewno odbiłoby sie to wysokim TSH. U ciebie TSH na chorobę nie wskazuje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,78151085,78151085,USG_i_ignorowanie_problemu.html


Temat: Proszę o pomoc
moga byc bardzo wysokie a czasami bardzo niskie. A wlasciwie zdarzaja sie tez chorzy na Hashimoto u ktorych nie stwierdza sie przeciwcial TPO we krwi (Leben mit Hashimoto). U tych osob jest bardzo wazne dobrze zrobione i opisane USG, objawy, poziomy hormonow i sam przebieg choroby. Ja w takiej sytuacji zrobilabym wszystkie przeciwciala (za jakis czas tez TPO powtorzyc)i ewentualnie (jesli opis USG jest taki skromny) jeszcze raz USG tarczycy u innego lekarza. Dlaczego czujesz sie zle? Dlatego, ze juz jestes w niedoczynnosci (Twoje objawy i bardzo niski poziom fT3 i fT4). Lekarz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,40342916,40342916,Prosze_o_pomoc.html


Temat: czesc co myslicie o tym co napisalem
juz tu pisano - przeciwciala przeciw TSH , czyli TRAB i obowiazkowo porzadny opis USG. To ze masz niski poziomprzeciwcial a-TPO i a-Tg nie wyklucza ze moze to tez byc Hashimoto ( sa przypadki Hashmoto z calkiem ujemnymi przeciwcialami, a przeciwciala to sa takie "stwory" ze raz moga byc bardzo niskie, inny znowu razem bardzo wysokie). Pomieszane objawy nadczynnosci i niedoczynnosci moga tez wystepowac wtedy jesli we krwi sa obecne wszystkie rodzaje przeciwcial nawet nieznacznie podwyzszonych. Teraz jesli u Ciebie przewazaja objawy nadczynnosci radzilabym wziasc troche magnezu (500 -1000mg na dzien podzielone...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,41133940,41133940,czesc_co_myslicie_o_tym_co_napisalem.html


Temat: za niskie FT3
utrzymywac TSH w granicy. Jesli ich poziom jest odopowiedni to nie ma mozliwosci abyc wpadła w nadczynnosci lub niedoczynnosc!!!! 1) robiac badania zacznij sprawdzac FT3 i FT4! Ciekawa jestem czy miałas kiedys oznaczone przeciwciała Anty TPO, Anty TG? Jak wychodzi USG u Ciebie ? Tarczyca jest niszczona przez jod radioaktywmy i to na amen! Dlatego wiekszosc pacjetów po takim leczeniu wchodzi w niedoczynnosci i wymaga leczenia tyroksyna ( juz do konca zycia). Wiec to było całkiem normalne u Ciebie, ze po takim leczeniu TSH skoczyo bardzo wysoko. Ja biore dwa hormony tyroksyne i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,43965420,43965420,za_niskie_FT3.html


Temat: niedoczynnosc tarczycy
Witam, Nie moglam sie powstrzymac, zeby nie napisac tego co ja sie nauczylam przez pare lat czytania o chorobach autoimmunologicznych (glownie artykuly naukowe). Stres nie powoduje przeciwcial. Stres moze przyspieszyc rozwoj ... definiowac stres jako poziom kortyzolu to dieta odchudzajaca jest dosc silnym stresem dla organizmu. Przeciwciala anty Tg wiaza sie ze zmiana struktury tarczycy (np. niszczenia). Przy Hashimoto zwykle wiecej jest anty TPO, ale na forum o Hashomoto byly tez kobiety ktore najpierw mialy wiecej anty Tg a anty TPo dopiero pozniej "doganialo". Na poczatku Hashimoto mozna miec bardzo dziwne wyniki hormonow. Np. wyniki moga sie zmieniac, wahac z miesiaca na miesiac. Gdy tarczyca zaczyna gorzej pracowac - spada poziom ft3 ft4 - podwyzsza sie tsh. Jak rosnie tsh to tarczyca pobudzana do pracy produkuje wiecej hormonow i zaczynaja rosnac poziomy ft3 i ft4. Poniewaz tsh reaguje z opoznieniem, w takim okresie "wahan", mozna wlasnie miec wysokie tsh i wysokie ft3 oraz ft4. Na forum Hashimoto byly kobiety/dziewczyny z podobnymi problemami jak u Ciebie. Ale np. bywa ze mozna miec jeszcze inne przeciwciala, ktore powoduja ze bardzo dziwnie sie reaguje na nawet najmniejsza dawke euthyroksu (wtedy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,104723901,104723901,niedoczynnosc_tarczycy.html


Temat: Co może być przyczyną i jak to sprawdzić
Ustalenie dawki bywa czasami nielatwe, dlatego wazne, by trafic w rece doswiadczonego endokrynologa, ktory ostroznie ustali dawke, by uniknac nadczynnosci tarczycy. Podczas leczenie hormonem tarczycy bardzo wazne sa czeste kontrole poziomu...
Źródło: topranking.pl/1851/co,moze,byc,przyczyna,i,jak,to,sprawdzic.php


Temat: Niski poziom TSH a antykoncepcja.
Depo-provera. Badania robiłam 5 dni po przyjęciu > zastrzyku i mój poziom TSH to 0,005 mikrolU/ml. Po ciazy moga sie ujawniac te choroby. Ale leki antykoncepcyjne nie maja wplywu na poziom ... 14 dni po podaniu. Tak jak napisalam wyzej. > Pytam, bo dodatkowo nękają mnie odlat niektóreobiawy nadczynnośći > tarczycy takie jak: wysokie tętno (zawsze powyżej 100, niskie > ciśnienie 90/60 nawet ... fT3, fT4, przeciwciala anty TPO, anty-Tg (moze to jest poczatek Hashi i dlatego warto sprawdzic) oraz TRAB - te ktore wystepuja przy Basedowie tez. USG tarczycy. > To tarczyca, przysadka a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,72321688,72321688,Niski_poziom_TSH_a_antykoncepcja_.html





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
  wysoki poziom przeciwciała TG
Tygiel